Snoezelen

Snoezelen

Sinds 2010 is er in het kindercentrum een snoezelruimte ingericht. Snoezelen is een verzamelwoord voor snuffelen en doezelen. Doel van het snoezelen is af te stemmen op de behoefte van het kind. 

Snoezelen is een benaderingswijze. Een stukje ontspanning en/of een stukje uitdaging. Daarnaast is het waardevol voor de relatie tussen kind en pedagogisch medewerker. Het ervaren en waarnemen van selectief aangeboden zintuiglijke prikkels. We snoezelen omdat we in contact willen komen met het kind. Dit doen we door zintuiglijke stimulatie. Het is onderzocht en inmiddels wetenschappelijk bewezen dat deze benaderingswijze voor meerdere doelgroepen zeer geschikt is.

Basis elementen voor snoezelen zijn:

  • ligvoorziening zoals een muziek/waterbed
  • zitvoorziening
  • acclimatiseren
  • gun kinderen de tijd
  • observeren
  • ondersteunen waar nodig
  • handelingen zijn niet resultaat gericht maar volgend, aanpassend, toevoegend e/o reducerend
  • zorgen voor rust bij jezelf

Dit zijn de eerste beginselen van het snoezelen.

Snoezelen betekend voor ieder kind iets anders. De een moet geactiveerd worden de ander afgeremd. Bij een ander komt het stimuleren van taal aan bod. Zo zijn er veel mogelijkheden om het kind te helpen. Maar ook één op één aandacht is heerlijk voor de kinderen. Ze kunnen eens lekker relaxen en dingen doen zonder gestoord te worden door anderen.
Voor ieder kind wordt een behandelplan opgezet en wordt alles bijgehouden in de groeimap (het persoonlijk dagboek van het kind).

Reacties van ouders geven aan dat het zin heeft om structureel met hun kind te snoezelen.
Enkele reacties zijn: "Ik kan goed merken als hij gesnoezeld heeft, dan is hij veel rustiger".
Of "Naar aanleiding van het snoezelen heb ik geleerd om voor mijn kind ook af en toe momenten van rust in te lassen, weet nu hoe ik dat het beste kan doen".
Sommige ouders geven aan dat hun kind veel vrijer in het spel is geworden door de uitdaging die hij gekregen heeft.

Mooie reacties die bewijzen dat snoezelen goed voor het kind is!

Onze snoezelruimte kunt u voor een (half) uur of een dag(deel) huren. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van de snoezelruimte middels een 10-rittenkaart.

Ouders van Stichting Kinderopvang Roerstreek kunnen gratis kennis maken met onze snoezelruimte.

Heeft u interesse om met uw kind te komen snoezelen of wilt u meer informatie over het snoezelen? Voor vragen en/of informatie hieromtrent kunt u contact met ons opnemen.

Snoezelen

Onze sponsoren

We willen onze sponsoren hartelijk danken. Dankzij jullie kan onze bedrijfsauto rijden voor onze kinderen.